Close

Uitrusting

Bij het technisch duiken is een kwalitatief goede uitrusting zo mogelijk nog belangrijker dan bij het recreatief duiken. Technische duiken zijn vaak dieper en duren langer dan recreatieve duiken, je wilt dan niet alleen zeker weten dat je voldoende ademgas binnen krijgt, maar ook dat je op temperatuur blijft om je duik comfortabel af te ronden. Hieronder vind je een overzicht van de producten die wij aanraden voor de technische duiker:

Droogpak

Het duikpak heeft bij het technisch duiken twee functies, enerzijds om tegen de kou te beschermen, maar anderzijds dient het duikpak ook als reserve drijflichaam (mocht je trimvest stuk gaan). Een natpak kan helaas niet als drijflichaam werken, om die reden raden we dan ook een droogpak aan. Idealiter heeft het droogpak twee grote pockets, waarin uitrusting opgeborgen kan worden. Daarnaast kan het voor wrak- of grotduiken handig
zijn extra bescherming op de knieën en/of elle bogen te hebben om lekkage te voorkomen. Tot slot moet een droogpak voldoende bewegingsruimte bieden om bijvoorbeeld te kranen in een noodsituatie dicht te kunnen draaien.Aan al deze wensen voldoen de droogpakken van DUI, welke in standaard of maatuitvoeringen beschikbaar zijn, zodat het pak aangepast kan worden aan jouw wensen. Ook voorbeeld van een DUI droogpak dat wij aanraden is de DUI TLS Extreme.

Trimvest/wing
Belangrijke eigenschappen voor een (technisch) trimvest, ook wel wing genoemd, zijn de mogelijkheid om meerdere, grotere flessen te monteren (dubbel 12/16) en stages te dragen, en het drijfvermogen. Het trimvest moet ook met een grotere hoeveelheid flessen onder extremere omstandigheden  de duiker boven wat er kunnen houden aan de oppervlakte.
Wij adviseren de wings van Halcyon vanwege de modulaire opbouw van het systeem, de ‘kale’ opbouw en de kwaliteit van het product zelf. Een voorbeeld van een zeer geschikte wing is de Halcyon Explorer


Ademautomaten

Ademautomaten voor technisch duiken moeten de duiker op alle dieptes voldoende ademgas geven. Ook is het handig als de automaten gemakkelijk te onderhouden zijn en natuurlijk betrouwbaar zijn. Daarnaast wordt er binnen het technisch duiken de voorkeur gegeven aan een DIN aansluiting, in tegenstelling tot de INT aansluiting die je vaak in het tropische buitenland tegen komt. Een ander punt is de ‘routing’ van de slangen. Bij voorkeur hebben we alle slangen die op de eerste trap zitten graag zo gestroomlijnd mogelijk, zodat je nergens aan kunt blijven haken.

Tot slot gebruiken we altijd een lange slang van 210 cm aan de primaire automaat, zodat je onder alle omstandigheden (dus ook in grotten of wrakken) je buddy van een adembaar gas kunt voorzien.

De ademautomaten en eerste trappen van Apeks en Halcyon zijn uitstekende automaten voor het technisch duiken.

Duikcomputer

Een duikcomputer is ook bij het technisch duiken een erg handig hulpmiddel. Hoewel sommige duikers ervoor kiezen om hun decompressie puur via een tabel doen, zien wij zeker de voordelen van een volledige technisch duikcomputer voor de decompressie. Er zijn immers altijd factoren die je niet kunt plannen die je duikplanning verstoren. Ook wordt je decompressie efficiënter als de ondiepere delen van je duik juist berekend worden, wat met een tabel natuurlijk niet verzelf gaat.

Een goede (technische) duikcomputer heeft de mogelijkheid om verschillende ademgassen te gebruiken, waaronder gassen met helium. De computers van Shearwater zijn uitstekende computers die gemakkelijk zijn in gebruik, alle mogelijkheden bieden en een perfect leesbaar scherm hebben. Deze kunnen we je zeker aanraden.